Hilsen fra dekanen

14. juni, 2021

Kjære studenter,

Nå har vi snart lagt bak oss et helt studieår preget av pandemi. Riktignok ble studieåret bedre enn det forrige i den forstand at vi unngikk langvarig nedstenginger, men det var perioder hvor lesesalene var stengte. Mange har opplevd et «trangt» liv, både i form av å måtte studere hjemmefra og ved restriksjoner i kontakt med venner og familie. For egen del var det tristeste ved pandemien at jeg knapt fikk sett min bestemor i hennes siste leveår. Hun gikk bort i høst, 103 år gammel.

Pandemien har få oppsider, om enn noen. For egen del har jeg gått mer rundt på Dragefjellet enn jeg gjorde før, og jeg har møtt mange studenter på mine vandringer i gangene, ofte med rød refleksvest. Jeg har fått pratet med flere, og det har gitt meg en innsikt i studenthverdagen som jeg setter stor pris på, også når dere har kritisert bookingsystemet eller hatt innvendinger mot det fakultetet har gjort. Takk til alle som har tatt seg tid til å diskutere med meg. Samtidig vet jeg at det er flere studenter som jeg ikke når på denne måten, og jeg har tenkt særlig på de som har vært forhindret fra å være på Dragefjellet i over ett år på grunn av underliggende sykdommer.

Hvis jeg spør studenter om hva de opplever som mest negativt ved jusstudiet svarer de fleste karakterpresset. Å dempe karakterpresset er ikke gjort i en håndheving, og det er dels skapt av forventninger utenfra. Samtidig tror at mange har en forestilling om et normalvitnemål som er klart bedre enn det som de fleste studenter oppnår. Dessuten er det en fare for å forveksle karakterer på studiet med livslykke. Så vidt jeg vet, har ingen dokumentert en sammenheng mellom karakterer på studiet og livskvalitet. Hvis jeg skal bruke de som jeg studerte sammen med som referanse, er det ikke de som fikk de beste karakterene som har hatt færrest samlivsbrudd eller minst helseproblemer.

For egen del ser jeg nå snart frem til sommerferie. Jeg skal helt logge av fra innboksen, og være sammen med familien. Jeg er også satt opp for første vaksinering, og jeg håper at det samme gjelder for de fleste av dere.

Til de som skal ha eksamen til uken, eller som snart skal levere masteroppgave: lykke til! Til alle studenter ved fakultetet: God sommer!

 

Karl Harald Søvig