– Jeg har hørt folk si at det var et mer åpent miljø på videregående rundt det å være skeiv

12. november, 2020

Tekst: Inga Marie Tronsaune 
Foto: Johanne Kristiansen 

Da føstekullist Stine Sofie Farstad (19) leste på Jodel at folk mente det ikke var nok åpenhet rundt det å være skeiv på Dragefjellet, bestemte hun seg for å gjøre noe med det.

For omtrent en måned siden opprettet Stine Sofie Farstad facebookgruppen Skeive Drager for å skape mer åpenhet på Dragefjellet rundt det å være skeiv. Hun forteller at motivasjonen bak initiativet kom etter å ha lest innlegg om temaet på Jodel.

– Jeg så på Jodel at det var et lite savn etter å ha et skeivt miljø på jussen. Det virker som en del folk ikke føler at det er så mye åpenhet rundt det, så da tenkte jeg at jeg får gjøre et forsøk på å skape et litt mer åpent miljø.

– Jeg har hørt folk si at det var et mer åpent miljø på da de gikk på videregående rundt det å være skeiv, men så fort jeg kom på jussen var det litt mer lukket, og litt mer tabubelagt å snakke om det.

Homogen gruppe
Stine Sofie tror at en del av grunnen til dette kan være at virker som om det ikke er et særlig stort mangfold blant studentene på Dragefjellet, selv om dette kanskje likevel ikke er tilfellet.

– På Jodel får man jo for eksempel inntrykk av at folk er ganske like, men i alle fall i min seminargruppe så ser jeg at folk er veldig forskjellige. Jeg tror at vi har et bilde av realiteten som ikke helt stemmer, og at dette kanskje bidrar til et mindre åpent miljø.

– Hvem er gruppen for?

– Gruppen er for alle! Enten du er homofil eller trans eller en hetero person som synes det er hyggelig å henge med oss, så får du lov å være med.

Åpen og lukket gruppe
I tillegg til gruppen som er åpen for alle, har Stine Sofie også opprettet en lukket gruppe.

– Det er to grupper. Den ene er offentlig, og den andre er lukket slik at folk skal føle seg litt mer beskyttet. Den gruppen er altså for de som vil være litt mer «lowkey» om det. Det er ikke alle som vil annonsere til verden at de er skeive.

Foreløpig har gruppene ingen aktivitet foruten innlegg fra Stine Sofie selv, men hun har planer om å etter hvert gjøre gruppen til en sosial arena både for skeive og andre allierte.

– Når korona er over, tenker jeg at vi kan ha litt hyggelige kvelder med for eksempel brettspill, karaoke eller bare henge sammen. Jeg har også vurdert å stifte en undergruppe under Juristforeningen dersom det er interesse for det.

– Har du noen konkrete planer for gruppa fremover?

– Ikke ennå. Jeg er veldig åpen for innspill og tilbakemeldinger. Det blir nok litt lettere når koronatiltakene letter opp og man kan møtes fysisk.

Hvis du ønsker å melde deg inn i gruppen, finnes den på Instagram under brukernavnet @skeive.drager hvor facebookgruppa også er linket i bioen. Du kan også sende en privat melding til Stine Sofie på Facebook.