– At du er jusstudent betyr ikke at du må være en bestemt type person

29. september, 2019

Tekst: Theodor Karlsen. Foto: Carl Victor Waldenstrøm. 

Første gang Håvard Njølstad var trainee hos et forretningsadvokatfirma var det stereotypiene han hadde forventet å møte. 

Njølstad er i dag advokatfullmektig i Wikborg Rein, og arbeider med shipping og offshore. Han forteller om en givende og gøy hverdag, men første gang han tok et skritt inn i forretningsverden var det med litt andre forventninger.

- Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Som mange andre jusstudenter hadde jeg et helt spesifikt inntrykk av hva det innebærer å være forretningsadvokat. Det første jeg tenkte på da jeg hørte ordet "forretningsadvokat" som ny jusstudent var en streng advokat i dress. Nå sitter jeg selv i dress her, men føler ikke at jeg passer den beskrivelsen, sier han.

Allerede første arbeidsdag, på hilserunden, forstod Njølstad at det ikke var noen god grunn til å ha et negativt inntrykk. Nå vil han gjerne avlive noen av mytene mange jusstudenter kanskje har.

- Vi er vidt forskjellige folk med vidt forskjellige interesser. Her i Wikborg Rein har vi blant annet én med tidligere fartstid som DJ, én som synger opera på fritiden, og én som har svart belte i karate. Forretningsadvokater har en rekke ulike personligheter, selv om du kanskje ikke skulle tro det, forteller han.

Fra Paris til Bergen
Njølstad startet som advokatfullmektig i Wikborg Reins shipping- og offshore-team så sent som august, men fant tidlig ut at han hadde valgt riktig retning etter studiet.

- Jeg jobber med spennende problemstillinger langs hele vestlandskysten, og jeg føler at shippingbransjen går en viktig tid i møte. Over 90 prosent av all befraktning er til sjøs, og det er et uttalt mål blant myndighetene at dette bør fortsette, sier han.

Å arbeide med shipping var likevel ikke noe Njølstad hadde sett for seg i sine yngre år.

- På videregående hadde jeg en stor iver for klassisk musikk. Saksofon var instrumentet jeg spilte og fortsatt spiller. Planen etter videregående var egentlig å starte på konservatoriet i Paris. Uheldigvis fikk jeg en senebetennelse i begge hendene og måtte plutselig tenke på livet videre. Jeg måtte tenke på hvorvidt jeg skulle oppsøke en karriere som jeg var usikker på om jeg kunne stå i om et par år, eller om jeg skulle prøve noe helt nytt, sier han.

- Jeg var ikke noe særlig god i matte, akkurat som mange andre jusstudenter. Norsk, samfunnsfag og politikk var derimot fag som interesserte meg, og jeg valgte jusstudiet i Bergen uten å tenke noe mer gjennom valget. I løpet av jusstudiet fant jeg ut at shipping og offshore var spennende. Det var mer faget enn selve retningen som etter hvert tiltrakk meg, legger han til.

Fortiden med seg
Jusstudiet og Njølstad viste seg å være en svært god match, men saksofonen har han likevel ikke klarte å legge fra seg.

- Under studiet spilte jeg sammen med Big Business Band på NHH, og jeg har fått spilt litt på siden i Wikborg rein også. I vår var hele firmaet på utenlandstur i Kitzbühel i Østerrike, og da ønsket mine kollegaer at jeg skulle spille for dem. Jeg frykter at det kan bli noe mer spilling på julebordet. Det er bare gøy, men jeg tror det samtidig viser at det er rom for alle slags mulige mennesker i Wikborg Rein. Jeg mener det er et viktig poeng å få fram utad, for hvis ikke mister vi flinke folk som kanskje tenker det er skummelt å være forretningsadvokat, sier han.

I disse dager er det mange nye studenter ved Dragefjellet som i løpet av fem år skal bli godt kjent med hva det vil si å være jusstudent. Til disse har Njølstad et klart råd.

- Når jeg ser tilbake på tiden som ny student, tenker jeg at det er mange som lurer på hvordan en skal være. Du går inn i rollen som jusstudent og har kanskje et bilde av hva en slik rolle innebærer, samt hva det innebærer å være jurist eller forretningsadvokat. For min del er det viktig å poengtere at rollen er hva du gjør den til selv. Det at du er jusstudent betyr ikke at du må være en bestemt type person. Jeg mener det er viktig å dyrke fritidsinteressene. Du vet aldri hvilke erfaringer slike interesser gir deg, men jeg tror sjeldent du vil se tilbake og angre på de erfaringene du har fått, sier han.