Du får det til

12. november, 2020

Tekst: Sarita Disha Prabhakar 
 

Selvbilde er den generelle oppfatningen en person har om seg selv. Det er tankene som kommer når man ser seg i speilet eller når man åpner Snapchat-kameraet og ser seg selv i en vinkel man ikke engang visste eksisterte. Selvbilde er engelen på den ene skulderen og djevelen på den andre. Det er stemmen som motiverer deg til å komme i gang og den andre stemmen som overtaler deg om at du ikke får det til. Som studenter har vi et selvbilde som er under et kontinuerlig press. Vi skal gjøre det bra på studiet, ha et sosialt liv og være aktive i studentorganisasjoner. Etter dette skal vi ende opp med en drømmejobb. Er det da rart at mange av oss sitter igjen med et så ødelagt selvbilde at vi ikke engang husker å anerkjenne våre egne oppnåelser?

Kommer jeg inn?

Jusstudiet i Bergen er et av Norges mest ettertraktede studier. En kjent setning? Dette er dekanens faste velkomst til ferske drager. Snittet er høyt og mange må sette inn støtet allerede før livet som jusstudent er i gang. Enten du kom rett fra videregående, fra et friår eller med en fullført bachelorgrad, trer du inn på Det juridiske fakultet med den samme oppnåelsen; du er en drage. Med nesten like mange søkere årlig som det er jusstudenter på UiB, er det ikke tvil om at du tredde gjennom nåløyet med både sjarm og eleganse. Du kom deg inn.

Får jeg til jussen?

Livet som jusstudent er krevende. Du skal ha en godt gjennomtenkt rutine, men samtidig skal du være så fleksibel at ingen skjønner at du har en. Du skal være på lesesal fra 8-16, minst. I løpet av denne tiden skal du ha en halvtimes lunsj, en halvtimes diskusjon på gangen om dagens uforståelige tema, minst et kvarter på Jodel og minst enda et kvarter på å sjekke ut lesesalcrushet. Og hei, ikke glem å lese i 8 timer. Selv om dette virker helt umulig, får du det på en eller annen magisk måte til. Til tross for at hver dag ikke er like lett eller produktiv, står du opp igjen hver morgen for å prøve på nytt. Du får til jussen.

Passer jeg inn?

Gjennomført stil, men poser under øynene, PC-veske eller Rains-sekk og Rrugsprø med avokado. Det er lett å sette oss i en bås, tenke at man vil kjenne igjen enhver stud.jur dersom man ser dem på gaten. Kanskje mange av oss passer innunder de nevnte stereotypiene. Vi har likevel alle vår egen sjarm. Vår egen rutine, vår egen favorittlunsj, vår egen favorittperson og våre egne mål. Mange er bekymret for å finne sin plass på jussen, og enda flere er kanskje bekymret for at denne plassen ikke engang eksisterer. Enten du føler du har funnet deg til rette eller ikke, så prøver du. Du går ut av komfortsonen din, møter opp på arrangementer og snakker med nye mennesker. Det er unikt. Du passer inn.

Får jeg det til?

Å se for seg en hverdag etter studietiden kan være vanskelig. Mange av oss har ikke engang bestemt oss for hvilket område vi vil jobbe med. Andre har bestemt seg, men tviler på egne egenskaper. Det er lov å ha bekymringer for det som kommer. Hvordan skulle man ellers hatt noe å jobbe mot? Det er likevel ikke ulovlig å stoppe seg selv og se tilbake på alt man allerede har fått til. Du kom deg inn på jusstudiet, du kommer deg gjennom jusstudiet og du passer mer enn godt inn på Dragefjellet. Det er klart du får det til.

Neste gang du ser deg selv i speilet, gi deg selv smilet du skulle ønske noen andre ga deg. Gi deg komplimentet du ville gitt din bestevenn og minn deg selv på hvor flink du er. Studentlivet er ikke en dans på røde roser og det er lov å møte på motbakker i ny og ne. Men det er ikke motbakkene som definerer selvbildet ditt; det er det bare du som kan.