Til Amalie

31. august, 2017

Skrevet av: Oda Karoline Ringstad 
Foto: Emilie Mellbye Rytter

Dette brevet var ment til et familiemedlem da hun dette skoleåret startet sine studier ved det juridiske fakultet. Brevet er basert på egne erfaringer gjennom årene jeg selv har studert her, og ting jeg skulle ønske noen hadde fortalt meg dersom jeg startet studiet som 19-åring og rett fra videregående skole.

1. Du kommer til å få venner.
Første skoledag opplevdes kanskje skummelt med mange som stod i grupper og allerede kjente hverandre, men tro meg – du kommer til å få deg venner. Jussen i Bergen er lagt opp til at man har ulike grupper i ex.fac, ex.phil og arbeidsgruppe så du kommer til å bli kjent med mange mennesker. Og dessuten, hvor spennende er det uansett å fortsette å være sammen med de du allerede har hengt med i noen år? Utvid horisonten og vær åpen for å bli kjent med folk.

2. Delta på foredrag og debatter utenom rent juridiske.
Mange føler det er mye å ta inn over seg på jussen, særlig fordi arbeidsmengden er stor. Likevel er rollen som jurist knyttet til samfunnet, og jeg vil oppfordre deg til å delta på foredrag og debatter som ikke er rent juridiske. For hva hjelper det vel hvis man kan lover og regler, men ikke forstår samfunnet rundt? ELSA, Centre on Law and Social Transformation, Bergen Resource Centre, Studentersamfunnet og Fagstyret er bare noen av de som virkelig får til gode arrangementer, og som jeg synes du burde ta en titt på. Du må ikke dra på alle, men det kan både være nødvendig og godt for deg å ta en liten pause fra Dragefjellet.

3. Ikke ta det for seriøst.
Som nevnt krever jussen mye, og det er vanskelig å komme unna mange timer med lesing. Men for å klare den arbeidsmengden gjennom fem hele år er det viktig at du ikke tar det for seriøst! Jobb når det kreves og sitt på lesesalen så lenge du måtte ønske, men ta en vurdering på når det virkelig er nødvendig. Ikke sitt på lesesalen bare for å være der, da kan du like godt gå hjem. Særlig dette første halvåret er det lagt opp til at man kan prøve og feile litt, det er helt ærlig få som forstår ex.phil før de har kommet litt i gang med studiet uansett. Så ta det seriøst når det kreves, men ha tid til litt fjas.

4. Bli med i organisasjoner.
For å bli kjent med folk så må man ”putte seg selv der ute”. Mange ønsker å bli kjent med nye mennesker i starten av studiet, og dette er perfekt måte å finne vennskap på. Likevel, vennskap er ofte basert på felles interesser og verdier, så prøv å finne en organisasjon eller gruppe som passer deg og dine interesser. På den måten møter du mennesker som bryr seg om det samme som deg, samtidig som du får noe kjekt å holde på med ved siden av studiene. Vinn-vinn!

5. Utforsk Bergen utenom Dragefjellet.
Mange juss-studenter tar seg aldri tiden til å utforske Bergen lenger enn Dragefjellet, Stoltzen og IKEA. Visste du at det finnes en fantastisk stavkirke rett ved Fantoft? Eller at Herdla, en øy på spissen av Askøy, faktisk er utrolig fint? Mange blir så opptatt av livet på jussen at de aldri tar seg tid til å se noe mer av byen, eller ta bybanen lenger enn turnhallen på Sletten for eksamen. Og helt ærlig; vil det ikke være litt flaut når en potensiell arbeidsgiver spør deg hva du likte med Bergen og du aldri har sett byen i løpet av de fem årene du har bodd der? Så ta deg tid til å gjøre som de lokale, enten det er å bli med på et lokalt idrettslag, turer i skog og mark eller enkle turistattraksjoner.

6. Engasjer deg.
Det finnes mange organisasjoner som kjemper om din oppmerksomhet, og det finnes mange som ikke er underlagt Juristforeningen. Ta deg tid til å utforske disse også! På den måten bli du klar over mulighetene som finnes, og du kan bestemme hva som passer best for deg.

Dessuten er det ikke alltid studiet har de fagene man ønsker seg, noe som har vært mitt tilfelle. Likevel, man kan prøve å veie opp dette ved å ta del i organisasjoner som har fokus på de områdene man bryr seg om og ønsker å jobbe med. På den måten ser en fremtidig arbeidsgiver at selv om man har hatt generelle fag, har du vist en genuin interesse for området. Bonus: du møter likesinnede mennesker som er engasjert i det samme som deg, jf. punkt. 4. Så prøv å engasjere deg i noe du synes er interessant, dette vil få studietiden til å gå raskere – selv når eksamensperioden er på sitt verste.

 

7. Spør arbeidsgruppelederen din.
Når du starter med forvaltningsrett i desember kommer du til å få tildelt en arbeidsgruppeleder som skal veilede dere gjennom arbeidsgrupper resten av skoleåret. Det er en klisjé, men spør! Det er garantert flere i gruppen som ikke forstår, eller lurer på noe. Ellers kan det være lurt å spørre han/henne om tips til studiet ellers, for eksempel hvordan ta notater, markere i lovsamling etc. De fleste er veldig hyggelige, og bare glade for å kunne hjelpe.


 

8. Stol på deg selv.
Gjennom dette lange studiet (for ja, fem år er lenge) kommer du til å ha ups and downs. Du kommer til å føle deg glad, inkludert, frustrert, lei og kanskje til og med ensom. Du er en av mange på et sted hvor det finnes ressurssterke mennesker. Mitt største ønske er at du ikke skal bli deppa over den C’en, det er faktisk helt gjennomsnittlig! Forskning viser at snittet for avgangsstudenter ved det juridiske fakultet i Oslo er mellom C og D[1], og det er ikke noe å bli skuffet over så lenge du har gjort ditt beste. Dette fakultetet har noen av de skarpeste hodene samlet på ett sted, og det er viktig å huske. Dersom du føler det bli for mye så oppsøk hjelp, enten i form av venner eller Sammen Helse. Det viktigste er at du klarer å stole på deg selv, selv når tvilen er som størst.

 

[1] http://www.jus.uio.no/studier/aktuelle-saker/2015/karakter-dekaniord.html