Intervju: Lederne av kulturundergruppene i JF

6. september, 2018

Av Jonas Nielsen
Foto: Juristforeningen

 

Ballkomiteen

Hvem er dere og hva driver dere med?

Ballkomiteen består av syv styremedlemmer. Vi ble tildelt våre verv på Generalforsamlingen i Juristforeningen før sommerferien, og jobber i tiden fremover med planleggingen av Juristforeningsballet. 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Grunnen til at jeg stilte som leder i ballkomiteen er fordi at jeg ønsket å bidra til å skape god stemning for studentene på Dragefjellet. I fjor var jeg nestleder i arrangementskomiteen i regi av Racketklubben, og syntes det var kjempe gøy å samarbeide med de andre i komiteen frem mot tennis-turneringen med etterfølgende bankett. Å jobbe i et ‘team’ kan være utfordrende, spennende og gøy.      

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Visjonen for året som kommer er at ballet vil engasjere og tiltrekke stud.jur. på Dragefjellet til en magisk og forrykende aften, til feiring av 70-års jubileet til Juristforeningen! 

Det er lite som leder jeg ønsker å oppnå på egenhånd, ettersom jeg tror at det vi i ballkomiteen oppnår blir et resultat av en felles innsats. Min jobb blir å forsikre at alle vet hva de skal gjøre og har den tiden og de ressursene nødvendige for å gjennomføre de ulike oppgavene vi har. 

En ting vi i ballkomiteen ønsker å oppnå er at flere av studentene får kjennskap til de ulike tradisjonene knyttet til Juristforeningsballet. Dette er noe vi vil forsøke å fremheve spesielt på ballet. 

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Studenter kan nå oss på e-post ballkomiteen@juristforeningen.com eller via Facebooksiden Juristforeningsballet. Vi er også å finne i gangene på Dragefjellet med jevne mellomrom.

Sabina Grace Mugford, ballmester for Ballkomiteen


Foto: Malin Askevold Helle

 

Club Jur

Hvem er dere og hva driver dere med?

Club Jur er undergruppen i Juristforeningen som driver studentbaren på fakultetet. På Straffbar kan alle jusstudenter møtes for å ta en øl eller to etter en slitsom dag på salen eller for å feste til langt på natt. Club Jur står for deler av det sosiale miljøet på fakultetet. Det er med andre ord en lavterskelgruppe hvor alt som kreves er godt humør!  Vi har et tett samarbeid med alle de andre undergruppene på jussen da de fleste av arrangementer holdes på Straffbar. Vi arrangerer alt fra filmvisning til Silent Disco. 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Jeg stilte som leder fordi jeg ville være med på å utvikle Straffbar videre. Straffbar har nylig byttet navn og det har blitt gjort ekstreme forandringer av studentbaren. Det er givende å se baren kan være en arena hvor man kan stifte nye bekjentskaper og at baren er et sted folk trives å være i.  I tillegg er vi en veldig sammenspleiset gjeng og det er utrolig gøy å være med på! 

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Dette året er planen at Straffbar skal være mer åpent for studentene i ukedagene. Dette bidrar til at man kan komme i kontakt med flere medstudenter på tvers av kullene og at man kan benytte seg av Straffbar som et ”fristed” fra studiene. I tillegg vil Straffbar gjennomgå enda større forandringer i året som kommer. Stay tuned!! 

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Både nye og gamle studenter kan stikke innom en dag baren er åpen. Da vil dere se oss bak baren! I tillegg kan dere nå oss på ”Straffbar” på Facebook. Ikke nøl med å ta kontakt!

Tuva Sørby, leder Club Jur


Foto: Elisabeth Hennum

 

Culpa

Hvem er dere og hva driver dere med?

Vi er Culpa – koret på jussen. Den desidert beste og mest sosiale undergruppen! Kort sagt synger vi og drikker øl. Vi er en av få undergrupper som har et eget rom ved fakultetet i Portnerboligen, hvor vi har korpils etter hver øving. Ellers reiser vi rundt og deltar på korarrangementer med resten av studentkorene i Norge, der vi synger for hverandre, fester og har det gøy! Korlivet kan faktisk ikke beskrives – det må oppleves. 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Jeg stilte til leder fordi Culpa har blitt en stor del (og ikke minst den beste delen) av studiehverdagen min, og en undergruppe jeg virkelig brenner for. Jeg ønsket å bidra mer og bruke erfaringen min fra de siste to årene som medlem til å lede Culpa gjennom et nytt kor-år. Samtidig ser jeg på ledervervet som stor og viktig læring jeg kan ta med meg videre i livet, både personlig og i yrkeslivet. 

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå? 

Å få flere sangglade jusstudenter til å oppdage oss, og ville være med. Culpa er et fint pusterom fra jussens travle dager. Det sies at å synge i kor er like sunt for kroppen som å trene, og at det utløser lykkehormoner. Derfor mener jeg at kor er et fint supplement til lesing, skriving, pugging og lange dager på sal. Det ønsker jeg å formidle og få flere studenter til å kjenne på ved å teste ut Culpa. For meg personlig har det vært svært viktig å ha Culpa som et pusterom, hvor man ikke tenker på det faglige eller opplever noe annet form for press. Det er også her jeg har fått mine beste venner på Dragefjellet!

I tillegg vil jeg lede nåværende og fremtidige culpøser og culpister gjennom året som kommer, og få mange fine opplevelser sammen med dem! Vi har et travelt år foran oss, med mye spennende å se frem til - jeg gleder meg!

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Hvis du er interessert i å vite mer om hva vi driver med, kan du følge oss på Facebook: Culpa Instagram: Culpakor, eller Snapchat: Culpakor1

Celine Daviknes Halland, leder Culpa


Foto: Selma Børtveit

 

Force Marsjør Juzz-band & Fotnotene

Hvem er dere og hva driver dere med?

Force Marsjør Juzz-Band er jussens studentorkester. Vi er en gjeng på rundt 15 stk. som møtes ukentlig for å spille og ha det kjekt sammen.

Vi opptrer på en rekke av Juristforeningens arrangementer, og har også betalte oppdrag utenfor jussen. Ellers prøver vi å skape litt liv og røre i studentenes kanskje noe trauste hverdag.

Vi har også en del sosiale samlinger gjennom året, som hyttetur, tur til SMASH (festivalhelg for alle studentorkestrene i Norge), MGP-fest, juleverksted og mye mer. 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Jeg stilte til leder fordi jeg liker å engasjere meg i det jeg driver med. Etter å ha vært med i tre år tenkte jeg det var min tur til å prøve meg. Jeg har også lyst til å være med å forme litt av fremtiden til Force Marsjør og som leder får man jo en fin mulighet til nettopp dette. Og så ønsker jeg å fremme Force Marsjørs interesser og ellers spre musikk og glede på jussen.

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Som leder ønsker jeg å fremme Force Marsjør på jussen og gjøre oss mer synlige for studentene. Jeg har hørt at noen studenter synes vi er en litt mystisk undergruppe som bare dukker opp, så det ønsker vi å gjøre noe med. Samtidig ønsker jeg gjerne å få med flere jusstudenter og øke rekrutteringen, noe vi sliter litt med. Jeg ønsker også å få til mer sosialt utenom oppdrag og øvelser. 

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Vi er på Facebook! ‘Force Marsjør Juzz-Band & Fotnotene’ heter vi der. Ellers øver vi hver torsdag på jussen i Aud. 4 kl. 18-20 og etter det er vi stort sett å finne i Portnerboligen. Det er bare å komme innom.

Vilde Josvanger, leder Force Marsjør Juzz-Band & Fotnotene


Foto: Privat/Facebook 
 

 

JURAK

Hvem er dere og hva driver dere med?

Vi er juridisk arrangementsklubb, også kjent som JURAK. Vi står for de fleste arrangementene på jussen. Blant annet er Pubquiz, Julegrøt, Internaften og 17-mai vårt ansvar. Undergruppen vår er åpen for alle som vil bidra til å arrangere velfortjente festligheter for jusstudenter. 

Hvorfor stilte du som leder for undergruppen?

Jeg hadde det veldig morsomt i JURAK i fjor, og ønsket å være med videre. I fjor hadde jeg en mindre rolle, og ønsket å bidra i større grad i år. Det er lite som er like kult som å jobbe for å få til et arrangement, og se at det slår an. For meg er jussen like viktig sosialt som faglig, og da er det også de som går her jeg har lyst til å jobbe for at skal få et så godt sosialt tilbud som mulig. Jobben er jo også veldig preget av at den gjøres av og for venner og medstudenter.

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Visjonen vår er å lage arrangementer som flest mulig jusstudenter vil komme på, og fortsette å spre glede hos studentene utenom tiden på lesesalen. Med dette ønsker vi å samle studentene på jussen, slik at flest blir kjent og har det gøy. Vi vil med andre ord bidra til et godt og morsomt studiemiljø.

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Vi har både facebook (Jurak – Juridisk Arrangementsklubb), snapchat og insta, så om man ønsker å vite hvilke arrangementer som går av stabelen er dette de beste kanalene for å få med seg det. Hvis man ønsker å bidra så har vi også en medlemsgruppe man kan finne via fb-siden, og det stilles ingen krav for å melde seg inn. Vi avholder også medlemsmøter fra tid til annen. Disse er åpne for absolutt alle som har lyst til å være med eller lurer på hva vi driver med. Ellers er det selvfølgelig bare å sende en melding til en av oss i styret, eller spørre oss om du ser oss rundt omkring på fakultetet. Det setter vi bare pris på!

Facebook: https://www.facebook.com/juridiskarrangementsklubb/

Eirik Skule, leder Jurak


Foto: Privat/Facebook

 

Jusrevyen

Hvem er dere og hva driver dere med?

Hver vinter setter vi i Jusrevyen opp en revy på Straffbar. Arbeidet med revyen pågår året rundt, og vi har mange sosiale happenings som hytteturer, julebord, Hansaturer, og mange andre morsomme eventer. 

Kanskje tenker du at revyen ikke er for deg fordi du ikke er glad i å stå på scenen? Da har jeg en god nyhet: du trenger absolutt ikke å stå på scenen for å være en del av revygjengen. Faktisk befinner det seg flere bak og rundt scenen enn på den. Revyen har flere undergrupper som pr-gruppen, kostyme, sosialgruppen, teknisk- og rigg. Kan du steke toast? Kan du male? Kan du kjøre bil? Kan du skrive morsomme poster på Facebook? Kan du noen morsomme partytriks? Da trenger vi deg. 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Jeg var så heldig at jeg fikk være en del av revyen fra dag én på jussen da jeg havnet i revyens faddergruppe. Siden da har jeg spilt i bandet, vært med i sosialgruppen, og hatt styreverv. Jeg har lyst til å være med på å videreføre og videreutvikle revytradisjonene på Dragefjellet slik at andre kan få like stor glede av revyen som jeg har hatt. 

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Først og fremst har vi planer om å produsere en heidundranes revy. For å klare dette er vi avhengige av engasjerte studenter med forskjellige egenskaper som samarbeider godt. Revyen skal være en inkluderende undergruppe hvor det er plass til alle, og det skal være gøy å være en del av revyfellesskapet. 

Årets revystyre ønsker å gjøre revyen til en helårsopplevelse. I tillegg til de tradisjonelle festene og arrangementene våre har vi bestemt oss for å ha mer jevnlig aktivitet gjennom hele året med revy-innhold. Revystyret jobber med dette prosjektet nå, og gleder oss til å presentere dette for Dragefjellets studenter i løpet av høsten. 

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Ikke nøl med å kontakte oss på Facebook, Instagram, eller Snapchat!

 

Nora Christiane Huth, leder Jusrevyen


Foto: Privat

 

Nordisk Utvalg

Hvem er dere og hva driver dere med?

I Nordisk Utvalg tar vi stolthet i å være både en sosial og en faglig undergruppe. Vårt primære mål er å skape et tett samarbeid med de andre juridiske fakultetene i Norden, gjennom arrangering av ”Uker” som studentene får muligheten til å være med på. Gjennom året kan medlemmene våre reise på ”Uker” i Danmark, Sverige, Finland og Island, hvor de får delta på en rekke tradisjonsrike arrangementer som hyttetur, ball og flotte middager, samt flere interessante foredrag om det aktuelle temaet hver ”Uke” velger seg ut.

Det arrangeres likeså en ”Uke” i Bergen i januar, i forbindelse med Juristforeningsballet, og da får fakultetet besøk av studenter fra de andre nordiske landene. Da forventes det at medlemmene våre stiller opp som verter, slik at gjestene våre har et sted å sove under ”Uken”.

Det kan være verdt å bite seg merke i at Juristforeningen dekker store deler av reiseutgiftene, og losji er selvsagt gratis! Midt i blinken for et stramt studentbudsjett, uten at man skal måtte kutte ned på opplevelsesfaktoren.

Under hele prosessen er det også et tett samarbeid med flere advokatfirma som er basert i Bergen, som kan være svært gunstig for alle våre medlemmer. Det kan røpes at Deloitte Advokatfirma AS skal holde et veldig spennende foredrag under Bergens ”Uke” i januar, og at dette vil være åpent for alle Juristforeningens medlemmer.

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Jeg stilte som leder i NU fordi jeg først og fremst følte det var på høy tid å engasjere meg ordentlig i en undergruppe på jussen. NU er i tillegg en undergruppe som er ideell for å bygge et solid kontaktnettverk i Norden, ettersom man får reise rundt til de ulike landene og lære om rettskulturen i hvert enkelt land. 

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Som leder for NU dette året ser jeg frem til å rette enda mer av fokuset på det faglige opplegget, og samtidig rette opp igjen i det dramatiske tapet av tradisjoner som har preget NU Bergen de siste årene. Det er ingen hemmelighet at NU har slitt med et dårlig rykte, men styret i 2018/2019 er klare for å bringe tilbake det gode, gamle NU som har eksistert siden slutten av 70-tallet.

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Vi oppdaterer jevnlig på Facebook-siden vår ”Nordisk Utvalg”, så ta gjerne en titt innom der i blant! 

Vi finnes også på Instagram: ”nordiskutvalgjus”

I NU arrangeres det også lunsjmøter på onsdager annenhver uke, og arrangementer for dette vil legges ut på vår Facebook-side. Om du er interessert i å henge deg med i den undergruppen på jussen som fletter de tetteste sosiale båndene, er du hjertelig velkommen til å være med oss i Nordisk Utvalg! 

Og du? Vi sees i Norden!

Selina Johanson Simpson, Int.sek. Nordisk Utvalg (2018-2019)


Foto: Privat

 

Juridisk Filmklubb

Hvem er dere og hva driver dere med?

Vi i Juridisk Filmklubb bryr oss bare om en ting, nemlig å kose oss. Vi møtes én gang i uka og ser film på Straffbar. Noen ganger ser vi bare film med litt mingling før og etter, andre ganger gjør vi mer en «event» ut av det. I tillegg kommer vi med andre artige påfunn ila. året. Så følg med!

Hos oss skal det å se film være en sosial opplevelse. Man tenker jo gjerne at folk i filmklubb er snobber som bare skal se fransk kultfilm fra 70-tallet. Vi skal se det som er gøy å se sammen. Folk må gjerne komme med forslag. 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

På idrettssiden har vi for eksempel Lovstafetten der du bare kan møte opp å jogge litt en mandagskveld. Jeg og resten av styret tenkte at noe tilsvarende på kultursiden hadde vært bra. Jeg ble dermed med å grunnlegge Filmklubben, og tok på meg ledervervet.

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Visjonen er at folk skal oppleve en god atmosfære på filmvisning. Jeg håper filmklubben kan bli en plass der folk føler at de kan møte andre. Ta med én venn eller to, eller kom alene. I Filmklubben er alle velkommen.

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Vi kan nås på facebooksiden vår «Juridisk Filmklubb», eller på mail: filmklubb@juristforeningen.com

Du kan også bli med i facebookgruppe: «Juridisk filmklubb: infoside».

Sondre Lid Riise, leder Juridisk Filmklubb


Foto: Jon Danielsen
 

 

Jussgruppen Amnesty

Hvem er dere og hva driver dere med?

Vi er en studentgruppe under Amnesty som jobber med menneskerettighetsaktivisme og informasjonsarbeid. Gjennom året arrangerer vi blant annet foredrag, underskrifts- og brevskrivingskampanjer, filmfremvisninger og vår musikkfestival Jamnesty. Jussgruppen er åpen for studenter på alle trinn, enten de er erfarne aktivister eller helt ferske menneskerettighetsforkjempere! 

Hvorfor stilte du til leder i undergruppa?

Etter å ha vært medlem i gruppen, og fått oppleve både det fantastiske sosiale miljøet og de faglige utfordringene, valgte jeg å stille til leder i år for å kunne være med å forme fremtiden til organisasjonen. Amnesty er en organisasjon som har ekte påvirkningskraft i verden og hjelper konkrete enkeltindivider. Det vil jeg være en del av. Gruppen har gitt meg uvurderlige erfaringer, og jeg håper å kunne være med på å gi nye medlemmer de samme lærerike opplevelsene. 

Hva er dine visjoner for året som kommer? Hva ønsker du som leder å oppnå?

Ettersom vi er en ny JF-undergruppe ønsker vi å markere oss på Dragefjellet som en undergruppe som er både sosialt inkluderende og faglig spennende. Vi vet at det finnes mange studenter på jussen som brenner for menneskerettighetene og som er klare for en praktisk tilnærming til dem. Som leder har jeg ambisjoner om at vi skal få til enda bedre og større arrangementer enn tidligere, og jeg gleder meg til å møte nye, ivrige aktivister på jussen og høre deres ideer. 

Hvor kan nye/gamle studenter nå dere?

Kom på et møte! Vi møtes hver mandag kl. 18 på Raftohuset bak studentsenteret. Ellers er vi å finne på Facebook: Jussgruppen Amnesty og Instagram: @amnestyjuss

Ingrid Haugen-Flermoe, leder Jussgruppa Amnesty