Anmeldelse: Culpas julekonsert

3. desember, 2019

Tekst: Inga Marie Tronsaune
Foto: Carl Victor Waldenstrøm 

Mandag kveld tok jeg meg en pause fra eksamenslesingen og dro til St. Jakobs kirke i håp om å finne noe julestemning imellom eiendomsgrenser, servitutter og allemannsrett. Det var nemlig tid for Culpas årlige julekonsert!

Jeg har aldri vært på noen av Culpas konserter før, og jeg har kun hørt de synge på juristforeningens større arrangementer. La meg bare starte med å si at det var en fryd å få høre Culpa synge i fred, uten det forstyrrende momentet av høylytte jusstudenter som elsker lyden av egen stemme.

Kvelden startet med at koret introduserte oss for en jusstudent som anså julen for å være oppskrytt, og kun en distraksjon fra det som betyr aller mest – nemlig studiet. Fortellingen fortsatte fortløpende utover kvelden, og hele konserten utspilte seg som et forsøk på å få den Scrooge-aktige jusstudenten i julestemning. Koristene er riktignok ikke skuespillere, men det hvilte en sjarm over det hele, og det de manglet i skuespillerevner gjorde de opp for med musikalsk talent – for det har Culpas korister mye av!

Koristene forsøker å overtale sin medstudent til å ta del i julefeiringen.

Det hele gikk av stabelen med Billie Eilishs «Bad Guy». Videre var setlisten en herlig kombinasjon av populærmusikk som «Love On Top» og «Sex On Fire», juleklassikere som «Have Yourself a Merry Little Christmas» og «Mitt Hjerte Alltid Vanker» og til og med innslag av egenkomponerte låter. Vi fikk også se noen svært imponerende solo-opptredener – selv ble jeg særlig imponert over Christiane Skeide Sandviks cover av «Har Du Fyr».

Et av kveldens høydepunkter må likevel være da koret satte i gang med Eminems «Lose Yourself». For hvem skulle trodd at Culpa også kunne rappe? De færreste hadde nok forventet seg å høre Eminem i a capella-versjon på en kirkekonsert, men det var i alle fall et spenstig og gøyalt tilskudd til kvelden.


Her er koret i gang med introen til Eminems «Lose Yourself».

Min personlige favoritt fra konserten var fremføringen av Aled Jones’ «Walking in the Air». Jeg skal ikke late som jeg har noen særlig peiling sangteknikk, men denne tenker jeg må være krevende å synge. Culpa kledde den likevel utrolig godt, og jeg ble heftig imponert over hvor dyktige juristforeningens korister er.

Kvelden nådde peak julestemning på slutten av konserten da hele salen reiste seg for å synge med på siste vers av «Deilig er Jorden». På dette tidspunktet kom også den ikke-så-juleglade jusstudenten, som vi ble introdusert for tidligere, krypende til korset med julegaver, og ba om å få være med på julefeiringen. Etter en slik konsert vet jeg ikke hvordan han kunne latt være.


Koret har endelig fått «Scrooge» i julestemning, og her har han delt ut julegaver til sine medstudenter.

Alt i alt må jeg si jeg er imponert over hvor dyktige koristene i Culpa er. De har virkelig stelt i stand en ordentlig fin julekonsert med julestemning i bøttevis. Dette var et kjærkomment avbrekk fra eksamensstresset, og jeg anbefaler alle som ikke var der i år å ta turen neste år. Det skal i hvert fall jeg.