Culpas julekonsert

21. desember, 2018

Tekst: Eline Sandnes Fosse
Foto: Kaja Krath

Til tross for regnvær og plussgrader utenfor, klarte Culpa å skape julestemning innenfor St. Jakobs kirkes vegger 3. desember. 

Lange køer utenfor inngangsdøren og en fullstappet kirke viste at interesser er stor for Culpas tradisjonsrike julekonsert. Med alt fra Sigrids High Five til Deilig er Jorden, fikk jusskoret vist hva de har øvd på gjennom høsten. Culpas daglige leder, Celine Daviknes Halland, kunne ikke si seg annet enn fornøyd med både korets innsats og publikums oppmøte. 

– Vi har øvd så lenge og hardt opp mot dette. Da er det ekstra gøy at det går så bra, sier hun etter konserten. 

Eksamenstid og julestress så ikke ut til å holde folk hjemme. Allerede i forhåndssalget var det antydninger til store publikumsmengder. Da også galleriet måtte åpnes, oversteg tallet på publikummere tre hundre. 

– Oppmøtet var over all forventning. Det er vanskelig å sammenligne med tidligere år, ettersom det før har blitt satt opp to konserter, men vi kan uansett si oss vel fornøyde med hvor mange som ønsket å komme. Det er helt fantastisk. 

God reklame i forkant av konserten og en allerede oppbygd tradisjon kan være noe av årsaken til at mange ønsket å få med seg konserten, mener Halland. 

– Vi har hatt en del småoppdrag i høst, som i Juraks julegrøtarrangement og på ELSAs julebord. Dette har kanskje gjort oss mer synlige på fakultetet. Mange kommer nok også tilbake hit år etter år, og har det som en tradisjon i sin vennegjeng. De fleste som kommer har nok en tilknytning til jussen, enten de studerer der selv, er i familie med noen eller er venner med noen på jussen.

Selv om Halland har vært med på konserten som korist før, innebar forberedelsene mye mer arbeid enn hun hadde vært klar over. 

– Å arrangere en slik konsert er utrolig kjekt, men det er mye mer arbeid som ligger bak enn man skulle tro. Eksamen i pengekravsrett på fredag har blitt nedprioritert, for å si det sånn. Når responsen er så god som i dag, er det veldig verdt det, sier Halland. 

Musikalsk ansvarlig, Mari Karoline Mellingen, og dirigent, Mia Emilie Fagerend, har hatt sentrale roller i forberedelsene av konserten. Sistnevnte har tatt en bachelor i musikkvitenskap med fokus på korledelse, noe som kommer godt med i vervet i Culpa. 

– Det hjelper veldig å ha en så flink dirigent som vet akkurat hva hun driver med. Jeg syntes musikkbildet til Culpa har fått en veldig fin klang og helhet, i tillegg til at vi har mange korister som er veldig flinke til å formidle. Vi er en veldig sosial og trivelig gjeng. Det tror jeg absolutt viser igjen i det musikalske, sier Halland. 

– Hva mener du kjennetegner en god julekonsert? 

– Først og fremst må den gi en god julestemning. I tillegg skal det være en hyggelig og koselig stund hvor man kan ta en pustepause fra alt det stresset julen kan føre med seg. For studenter kan førjulstiden være ekstra stressende med eksamenstider. Jeg vet om folk som tok seg fri midt i hjemmeksamen eller i øving til eksamen på fredag for å komme hit. Jeg håper de sitter igjen med en ro og en god følelse, hvor de kan kjenne at det var verdt å ta en liten pause fra alt annet.