Intervju med Maren Lervik

29. mai, 2017

Ønsker du internasjonal arbeidserfaring? Da er et traineeship gjennom ELSA og STEP noe for deg. Et traineeship gjennom STEP er en mulighet for arbeidserfaring i store deler av verden. Maren Lervik er en av studentene fra det juridiske fakultetet i Bergen som har reist gjennom STEP. Hun dro ut etter andre avdeling. Hun forteller i dette intervjuet om sitt fem uker lange opphold i den dominikanske republikk, hvor hun var STEP-trainee i ankedomstolen for straffesaker. 

Skrevet av ELSA Bergen

Hvorfor søkte du på et STEP-traineesship?

Grunnen til at jeg søkte traineeships er fordi jeg er interessert i å oppleve de forskjellige jobbmulighetene man har etter studiet. I tillegg hadde jeg lyst til å bruke sommeren på å reise, slik at jeg kunne få et avbrekk fra studiehverdagen og få nye impulser. Da jeg så at ELSA STEP tilbød traineestillinger på den karibiske øya så jeg det som en mulighet å oppleve kulturen fra en trainee sitt perspektiv.

Hvordan var søknadsprosessen?

Det var enkelt. ELSA sin hjemmeside, hvor hele søknadsprosessen foregår, er veldig oversiktlig. Traineeshipene er sortert etter land, slik at det var enkelt å orientere seg. Hun som var ansvarlig for STEP i fjor tok kontakt rett etter jeg hadde levert inn søknaden og hjalp meg  med å endre nivået jeg hadde på fagene. Det som var uklart for meg på forhånd var at dersom man f.eks. er ferdig med et rettsområde i studiet regnes man som «avansert» i dette. Jeg er veldig fornøyd med hjelpen jeg fikk!

Hva var dine arbeidsoppgaver under traineeoppholdet?

Jeg deltok i rettsmøter hver dag og transkriberte i ettertid det som ble sagt. Videre hjalp jeg til med å utforme brev til sakens parter og institusjoner, som f.eks. fengselet, eller der de ellers skulle trenge ekstra hjelp.

Straffesystemet i Den dominikanske republikk baserer seg hovedsakelig på det franske systemet. Jeg går nå 3. avdeling, og har derfor enda ikke hatt norsk strafferett eller komparativ rett. Likevel har det skapt en genuin interesse i å utforske mer om hvordan dette fungerer i Norge på egenhånd, slik at jeg kan sammenligne dette med erfaringene jeg fikk fra Den dominikanske republikk.

Hvordan var det sosiale opplegget rundt deg?

Måten vi ble tatt imot på gjenspeiler den latinamerikanske kulturen. Det som imponerte meg mest var hvor mye tid kollegaene våre tok fra deres egen fritid til å ta vare på oss. ADED, ELSAS samarbeidspartner, hadde planlagt flere kulturelle og sosiale aktiviteter ukentlig gjennom de fem ukene vi var der. De beste minnene er fra salsakvelder med lokale og strandturer til de flotte strendene den karibiske øya har å by på.


I tillegg bodde jeg med tre andre STEP-trainees fra Spania, Danmark og Tsjekkia. En typisk helg gikk på å planlegge en tur eller noe annet sosial, hvor vi i leiligheten tok med oss våre venner fra jobben. På denne måten ble vi en veldig god gjeng og fikk nok av muligheter til å bli kjent med kulturen.
Vil du anbefale andre jusstudenter å reise på opphold i utlandet?

Uten tvil, gjør det mens dere kan! Å få et tettere innblikk i hvordan jurister fra en annen kultur jobber vil være verdifullt i en fremtid hvor man kan bli nødt til å samarbeide med jurister på tvers av kulturelle normer. I tillegg har jeg fått en bredere forståelse for hvordan det er å jobbe med strafferettslige spørsmål i domstolene i praksis. Denne opplevelsen vil definitivt gi meg gode ledetråder for hvilke valgfag jeg kommer til å velge når den tid kommer i studiet.

Nå er det akkurat sluppet 195 traineeships på Step.elsa.org. Her er det traineeships å søke på for alle avdelinger. Man søker med motivasjonsbrev, fagkrav og språkkrav. Ingen krav om karakterer! Søknadsfristen er 12. Desember. Det er et nytt slipp i april, hvor nye traineeships vil bli tilgjengelig. Søknadsfristen da vil være 15. Mai.

Alle som søker på traineeships vil få oppfølging og hjelp fra STEP-gruppen i Bergen.

Skulle det være noen spørsmål om STEP er det bare å ta kontakt med Helene på vpstep.bergen@elsa.no. Det er også mye relevant informasjon på Elsa.no/bergen og facebook siden vår ELSA Bergen.